Řád v tréninku

13. 12. 2021 Základy

Dodej svému tréninku řád

Častým problémem, který vidíme u nadšených začátečníků v posilovnách je chaos - Každý se snaží obsáhnout vše najednou, nejlépe v jednom tréninku. Bez jasného cíle, za kterým jdou, běhají zmateně od jedné věci ke druhé. Pokud se v tom poznáváš, nezoufej! Každý z nás začínal podobně a určitá míra zkoušení je v pohodě. Byla by ale škoda, kdyby jsi kvůli tomu přicházel o dlouhodobé výsledky. Ač to tak na první pohled nevypadá, zorientovat se v problematice cvičení není složité - zvlášť když si začátečník hledající možnosti, jak se zábavně hýbat a posouvat kupředu. Stačí jen vědět kde začít a věnovat chvilku získávání základních informací. Co tedy potřebuješ vědět? 

Jaké mám cíle? A budou fungovat spolu?

Pokud nemáš žádný cíl, těžko něčeho dosáhneš. Pokud máš cílů tisíc a budeš nahánět všechny najednou, dopadne to podobně. Určit si pár cílů za kterými v tréninku jdeš je naprostý základ. Základní poučka velí, že cíle by měly být konkrétní, ale pokud máš jen základní představu, nezoufej - od konkrétních cílů tě dělí jen pár kroků.

Například: "Chci se cítit dobře" - > Co znamená cítit se dobře? -> "Zahrát si s kamarádama basketbal a nezadýchat se" -> Potřebuji trénovat kardiovaskulární kondici a základní sílu.

Málokdo vysype z rukávu konkrétní cíle, zvlášť když uplně začíná. Postupovat od abstraktních představ k nějakým hmatatelným metám je přirozený proces. 

K cílům je třeba dodat, že ne vždy budou naprosto skvěle fungovat spolu. Pokud chci natrénovat na svůj první půlmaraton, pravděpodobně se nebudu zároveň věnovat nárůstu svalové hmoty. Organismus má omezené množství energie, které může investovat. A nejde jen o biologické limity. Věnovat se například stojce je časově velice náročné. Těžko si tedy k tomu budeš přidávat další dovednost vyžadující pár tréninků týdně. 

Neznamená to, že se máš svých cílů vzdát. Zapiš si je, a postupuj od jednoho k druhému. Většina věcí, které se jednou naučíš nebo získáš (třeba kardiovaskulární kondici) stačí poté jen udržovat - což je podstatně méně náročný proces než budování kapacity. Jakmile se naučíš stojku, pro její udržení ji stačí udělat jednou za čas. Mezitím se můžeš věnovat jiným věcem.

Udržuj trénink jednoduchý 

Každý trénink by měl mít svůj malý cíl. Čeho chci dosáhnout? Jaké schopnosti zlepšit, popřípadě jaké partie procvičit. Do tréninku pak patří pouze ty věci, které slouží danému cíli. Jako naprostý začátečník možná nepoznáš jemné detaily a nerozlišíš který specifický cvik je vhodnější, ale o tom uplně nemluvím. Do začátku stačí vychytat základy: 

  • Chceš jet trénink na nohy? Nedávej si nakonec dvě série bicepsu. 
  • Buduji maximální sílu? Nezakončím trénink 30 minutami na rotopedu 
  • Chci se naučit stojku? Nebudu se vyčerpávat kliky

Zjednodušit trénink a zaměřit se jen na věci, které potřebuji, má skvělý efekt: Budeš méně zmatený, ušetříš čas a začneš organismu dávat jasnější signál co vlastně chceš. Tomu budou odpovídat i výsledky.

Dej tréninkovému plánu šanci fungovat

Bylo by skvělé, kdyby se radikální výsledky projevily už po pár dnech, bohužel adaptace takhle nefunguje. Čas a trpělivá práce jsou nejlepší suplementy a jen těžko uvidíš výsledky, pokud budeš skákat od jedné věci ke druhé. Ano, chápu, že jet stejný program stále dokola s drobnými změnami po pár týdnech není nejzábavnější věc na světě, ale je to funkční princip. Mnoho začátečníků bohužel podlehne svodům "zelenějšího trávníku" a mění program, nebo ještě hůř celou metodologii tréninku po týdnu nebo dvou. I sebelepší plán tak nemá šanci zabrat. 

Samozřejmě, že opačný extrém také není něco, co chceme. Cvičit půl roku to samé nepovede k úspěchu. Dej ale tréninkovému plánu alespoň 6 týdnů, ještě lépe 2-3 měsíce, aby se mohl plně projevit. Trpělivost přináší růže. 

Pokud se budeš držet těchto základních rad, tvůj trénink by měl začít dávat alespoň trochu smysl. Tím ale tvá cesta nekončí. Nezapomeň se vzdělávat dál, ať už tady na blogu nebo prostřednictvím teoretické sekce v programech - jen ty jsi zodpovědný za svoje tělo a nikdo jiný to za tebe neudělá. 

Zpět