Proč koordinace?

06. 05. 2021 Pohyb

Ve zkratce by se dala koordinace popsat jako schopnost mít jednotlivé části těla "ve správný čas na správném místě". V našem modelu uvažování o pohybu se jedná o přirozené pokračování základní "linie".

  1. Organizuji se na místě (postura, základní rozhýbání)

  2. Organizuji se v prostoru (koordinace)

  3. Organizuji se v kontaktu s prostředím/partnerem (pohybové hry, boj, sport)

Schopnost efektivně organizovat tělo v prostoru a pohybu by tedy mohla být další definice koordinace. Tady je nutné zmínit, že veškerá dělení jsou pouze arbitrární a pro lepší popisnost. Náš organismus nezná pojmy jako koordinace, mobilita, síla. Ve skutečnosti se vše prolíná a tvoří velkou síť pohybu. Názvy a dělení mají svoje místo, protože nám pomáhají tuto nekonečnou komplexitu zjednodušit. Vždy ale mějte na paměti, že za "mapou" se vždy skrývá reálný svět.
 

Koordinační cvičení aka koordinace

V našich programech se budete často setkávat s koordinačními cvičeními, které označujeme názvem "koordinace" (množné číslo). Tyto cvičení jsou navrženy tak, aby rozvíjely určité aspekty pohybu, atletického výkonu, generování/absorbce energie atd. Jsou jakousi pohybovou laboratoří, která nám umožňuje studovat a učit se organizaci těla v prostoru a pohybu. 
 

Koordinační cvičení a přístup

Cvičení, se kterými se v programu budete setkávat, jsou jednoduchá, nicméně i tak může jejich učení vyžadovat delší čas a určitou námahu. Stejně jako svaly vaše koordinační schopnosti nerostou hned. U mnoha lidí to může vést k frustraci a demotivaci. Pokaždé, když pracujeme s novou dovedností, musíme projít "fázi nepohodlí" - ty nepříjemné chvíle, kdy se opravdu snažíme a tělo stále neví, jak přesně si s novou dovedností poradit. Tato fáze není možná příjemná ale rozhodně je velice důležitá. Právě během ní se totiž mozek rozhoduje změnit zaběhlé vzorce - naučit se něco nového. Navíc se i "učíme učit" - čím více dovedností vstřebáme, tím rychleji si projdeme fázi nepohodlí a ovládneme další nový skill.

Do učení se každého koordinačního cvičení vkládejte vždy plné soustředění. Jedině tak získáte veškeré benefity. Pokud narazíte na problém, nenechte se odradit a stále zkoušejte, hýbejte se. Právě v těchto fázích rozvíjíte nejen daný cvik, ale hlavně schopnost učit se a čelit podobným výzvám v budoucnu.

Pozornost a kam ji zaměřit

Existuje mnoho teorií, jak přesně pracovat s pozorností během tréninku. Zde nastíním tu, kterou používáme v tréninku koordinací nejčastěji.

Zaměřte svou pozornost na cíl/obraz pohybu

Zejména u koordinačních cvičení se zkuste vžít do pohybu jako celku, vnímejte jak plyne energie daného pohybu, promítněte si v mysli video cviku či se soustřeďte na plynulý pohyb. Snaha vědomě kontrolovat každou část těla je kontraproduktivní. Náš mozek má velice vyspělé automatick&eacut ...

Článek můžeš dočíst pouze po zakoupení některého z našich programů

Přehled programů

Zpět