Pohybová hygiena aneb 5 věcí, které se vyplatí dělat každý den

20. 06. 2021 ZákladyZdraví

"To mám jako trénovat každý den?"

Jak roste povědomí o tom, že pohyb by měl být součástí každého dne, objevuje se i mnoho otázek. 
 

  • “Jakože mám zdvihat každý den?”
  • “Nebudu přetrénovaný?”
  • “Kde na to mám vzít čas?”

Tyto otázky jsou pochopitelný důsledek našeho uvažování o zdravém pohybu.  Po dlouhou dobu platilo pohyb = sport = trénink. A při představě každodenního tréninku se každému, kdo se sportem přímo neživí (nebo není naprostý nadšenec) právem ježí chlupy na krku. Každodenní pohyb NEZNAMENÁ trénink.  Čím dříve se od tohoto modelu oprostíme, tím lépe se nám bude dýchat a hlavně - hýbat. 
 

ČISTÍM SI ZUBY, ČISTÍM SI KLOUBY

Zkusme místo tréninku zavést jiný pojem: “Pohybová hygiena” Stejně jako každý den čistíme své tělo, měli bychom čistit například své klouby. Po kartáčku na kolena se ale v drogeriích budete shánět marně. Nemusíme ho kupovat, každému z nás je k dispozici téměř od narození.

 

HÝBAT SE

Pohyb má mnoho výhod. Například stimuluje proudění a výměnu synoviální tekutiny v kloubu. Ta přivádí živiny a odplavuje odpadní látky pomocí lymfatického systému. Ne náhodou se poblíž velkých kloubů (například za koleny) nachází lymfatické uzliny. Pohyb udržuje lymfatický systém v chodu a zároveň podporuje jeho roli ve zdraví kloubů a obecně celého těla. 

Fyzická aktivita také udržuje naše tělo uvolněné. Fasciální obaly, které oddělují jednotlivé svaly a umožňují hladký pohyb totiž v klidu časem zatuhnou. Čím jsme starší, tím jsou tyto problémy markantnější. Zatuhlé svaly a fascie negativně ovlivňují celé tělo a mohou vést například k bolestem zad. Každodenní rozhýbání udrží vše dobře “namazané” a pohyblivé. O dalších výhodách bychom se mohli bavit dlouho. Smysly, nervový systém, psychika - to vše benefituje z pravidelného pohybu. Pojďme se podívat, čemu se můžete věnovat. 
 

NE ÚPLNĚ SVATÁ PĚTICE 

Následující výčet neberte jako písmo svaté - je založený na našich individuálních zkušenostech a potřebách, které pozorujeme u nás a našich klientů. Důležitost každodenního pohybu je hlavní pointou. Jestli se necháte inspirovat už je na Vás. 
 

1. STOJ NA JEDNÉ NOZE 

Rovnováha je skvělý nástroj pro naši každodenní údržbu. Probudí nervový systém, aktivuje drobné svaly a naladí proprioceptory - naše vnitřní smyslové orgány.  Práce na jedné noze (a zvlášť naboso), zapojuje i chodidla, jejichž citlivost a aktivace je důležitým a často opomíjeným faktorem zdraví pohybového aparátu.
 

2. KROUŽIVÉ POHYBY

Kroužení je perfektním způsob, jak se začít o klouby starat. Aktivuje svaly okolo, jemně zapojí celý dostupný rozsah pohybu a odstraní většinu zatuhlých míst. Také podpoří citlivost - pomůže nervovému systému udržovat aktuální “Pohybovou mapu” - přehled o stavu kloubů a jejich možnostech pohybu. To vede k lepšímu zdraví, příjemnějším pocitům a lehčímu pohybu.
 

3. VISENÍ 

Pověsit se za ruce má tolik benefitů, že jejich vypsání by vydalo na samostatný článek. Zdravá ramena a lopatky, pevnější úchop, dekomprese páteře...a výčet může pokračovat. Nějaká forma visu by zkrátka měla být součástí našeho dne. Pokud nejste v kondici tak “pověsit se” může vypadat trochu děsivě, nicméně není se čeho bát ...

Článek můžeš dočíst pouze po zakoupení některého z našich programů

Přehled programů

Zpět